Spritz – den er kommet for at blive!

21 Jan
by Lariani Language Solutions, posted in News   |  Comments Off on Spritz – den er kommet for at blive!
Hvis du ikke allerede har haft fornøjelsen af at prøve Italiens hotteste aperitif, så husk at bestille en Spritz, næste gang du ser den på drinkskortet! Spritz har altid været en populær aperitif i Norditalien, hvor den gerne står på Spritz inden måltiderne (både før frokost ogSpritz skål aftensmad) på den lokale bar i godt selskab og med højt humør. Spritz blev opfundet i Venedig, da denne stadig tilhørte Kejserriget Østrig, og har sine rødder i den østrigske “Spritzer”, der er en blanding af lige dele hvidvin og vand med brus. Gennem tiden har opskriften ændret sig lidt, og der findes et utal af forskellige, lokale varianter.
Her får du en af de kendte opskrifter på Spritz:
  • 3 dele mousserende vin (helst Prosecco)
  • 2 dele Aperol (eller Campari/Cynar/Select) – det er netop Aperol, der giver Spritz 1Spritz den karakteristiske og indbydende røde farve
  • 1 del danskvand (deraf navnet “Spritz”, som kommer af det tyske ord for “brus”)
  • Pynt (valgfrit): En skive appelsin og/eller en grøn oliven – og husk isterninger!

 

Hvor det førhen var lidt af en mangelvare i Danmark, har både Aperol og Prosecco heldigvis fundet vej til de danske supermarkedshylder. Til de hungrende italofile kan vi heldigvis også konstatere, at også en del restauranter og cocktailbarer har introduceret Spritz på kortet.

 

“Aperitivo alla Milanese”
Italien har altid haft en tradition for “l’aperitivo”, altså aperitiffen, der nærmest er en Spritz3urørlig og uundværlig del af hverdagen, og som går ud på at mødes med venner og kollegaer efter arbejde (mellem 17-20 – ja, man spiser jo senere i Italien!) og få en drink (gerne Spritz) og lidt saltede godter at nippe til (pizzette, chips, peanuts mv.) – for lige at “åbne” maven og afslutte en arbejdsdag i godt selskab. I Milano, der er hovedbyen for al finansiel aktivitet i Italien, og som er karakteriseret af høj tempo, stress og en frenetisk livsstil, hvor tid er en mangelvare, har stort set alle barer indført et koncept, der hedder “aperitivo alla milanese” (= aperitif på milanesiske manér), der forener den klassiske aperitivo med aftensmaden. Man betaler mellem 15-20 euro (uden for Milano kan det godt gøres billigere) og får så adgang til en drink (ofte en Spritz) og en buffet af frisklavede, hurtige retter, såsom pasta, tærter, italiensk charcuteri, pizza, salater osv. Hvis du ikke allerede har prøvet det, er det et absolut must-try, næste gang turen går til Italien! Heldigvis behøver du ikke vente til næste sommerferie, da et par spisesteder i København også er begyndt at introducere en lignende (omend forenklet) version af aperitivo alla milanese.
Så er der vist ikke andet at sige end: Cin Cin!:)